☀️ Svjetski dan Sunca ☀️

Danas slavimo Sunce, centralnu zvijezdu našeg solarnog sustava. Obožavano stoljećima kao božanstvo, davatelj života i topline.

Svjetski dan Sunca obilježava se 3. svibnja diljem svijeta, a sama ideja potječe iz sedamdesetih godina 20. stoljeća. Sunce je jedan od najsigurnijih i najdostupnijih obnovljivih izvora energije i ne zagađuje okoliš.

Nacionalni dan sunca postao je međunarodni događaj 1994. godine, a privukao je pozornost 22 zemlje. Događaj je u Europi uvela Europska divizija Međunarodnog solarnog društva, a u pojedinim zemljama produžen je s jednog dana na tjedan, što je poznato kao tjedan Sunca. Na Međunarodni dan sunca diljem svijeta održavaju se brojna događanja za poticanje korištenja obnovljive i ekološki čiste solarne energije.

Mi smo Svjetski dan Sunca u našoj skupini obilježili razgovorom o Suncu; što je Sunce, kakve je boje, koliko je veliko itd., likovnom aktivnošću crtanja Sunca na papiru pomoću tempere i drvenih vilica, te također izlaskom na vanjsko igralište gdje smo promatrali i upijali zrake sunca i pokušavali “uhvatiti” svoju sjenu koju nam je stvaralo naše drago ☀️.

Odgojiteljice: Katarina i Alenka