“Smart family” aktivnosti u Gaunićima

U  skupini GAUNIĆI povodom Tjedna zdravlja radili smo razne aktivnosti vezane za prehranu.Prateći interese djece tijekom cijelog tjedna djeci smo nudili razne poticaje vezano uz tematiku „zdrava prehrana“. Cilj provedbe raznih aktivnosti na temu je potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane, upoznati ih s važnošću zdrave prehrane za njihov rast i razvoj.

Djeci je pročitana slikovnica „Naš veseli dan“ gdje smo kroz slike i pročitani tekst vidjeli kako je vrlo važno pravilo i redovito jesti, boraviti na svježem zraku i biti aktivan. Nakon pročitane slikovnice upoznali smo djecu sa izgledom, osobinama i vrstama voća i povrća. Naučili smo što su to zdrave, a što nezdrave namirnice tako što smo ih izrezivali iz časopisa, prospekata iz dućana i sl. Djeca su se osobito razveselila igri s povezom preko očiju: „Pogodi što sam“. Prije igre predstavili smo svaku namirnicu i imenovali smo je. Njihov je zadatak bionakon toga pogoditi o kojem se voću i povrću radi po opipu, mirisu i veličini.

Drugi dan u sklopu aktivnosti pravilne prehrane sjeli smo svi za stol i ponovili namirnice voća i povrća, razgovarali smo u koje jelo ih možemo staviti i za što koristiti, te što je zdravo za koji dio tijela. Nakon toga na priloženim isprintanim praznim tanjurima i priborom za jelo, razgovarali smo koji pribor koristimo za koje jelo i što najviše volimo jesti. Djeca su izvlačila sličice sa različitim namirnicama i prema tome slagala svoje obroke i međuobroke. Zaključeno je da puno djece voli jesti ujutro zobene pahuljice, žitarice i popiti mlijeko ili jogurt. Na ovakav način i aktivnosti trudit ćemo se i kontinuirano nastaviti raditi na poticanju zdravih navika.

Zdravstvena voditeljica:

Martina Alšić Vidušin