🕯️DAN SVETE LUCIJE

🕯️✨

  1. prosinca obilježili smo Dan Svete Lucije.

Sveta Lucija je zaštitnica ratara, slijepaca i slabovidnih, staklara, krojača.Ime Lucija potječe od latinske riječi “lux, lucis” – što znači SVJETLO, te ona na neki način naviješta veliko svjetlo božićne noći.

Blagdan Svete Lucije slavi se točno 12 dana prije Božića. Ti dani se nazivaju”Lucijini dani”. Običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana (simbol 12 mjeseci) od Lucije do Božića. Vjeruje se da će sljedeće godine svakog mjeseca biti takvo vrijeme kakvo je bilo pojedinog dana tijekom “Lucijinih dana”. Npr.: ako 1. Lucijin dan bude kišan i tmuran takav će biti mjesec siječanj.

Tradicionalno se na dan svete Lucije sije božićna pšenica, koja je simbol obnove života i plodnosti. Prema pučkom vjerovanju – što je pšenica gušćagodina će biti bolja, rodnija, bogatija…

I mi smo u našoj skupini posijali pšenicu u plitku posudu na zemljicu. Svakoga dana ćemo se brinuti o njoj, davati joj vodice i puno ljubavi kako bi kroz narednih 12 dana, do Božića, uspjela narasti što veća, bujnija, zelenija.

Odgojiteljice: Katarina i Mirta