šŸŒ¼šŸ SVJETSKI DAN PČELAšŸŒøšŸŒ·

Svjetski dan pčela obilježava se 20.svibnja diljem svijeta s ciljem upozorenja na smanjenje broja pčelinjih zajednica i podizanja svijesti o njihovom značaju.

  • ZaÅ”to 20. svibnja?

Na danaÅ”nji dan 1734. godine rođen je Anton JanÅ”a, slovenski pčelar, pionir modernog pčelarstva i jedan od najvećih stručnjaka za pčele. Bio je poznat kao jedan od najvećih stručnjaka za pčele u 18. stoljeću. Anton JanÅ”a iz Breznice u Gorenjskoj potvrdio je svoje znanje o pčelarstvu i kranjskoj pčeli već za vrijeme carske Austrije. Njegova ā€œRasprava o rođenju pčelaā€ iz 1771. smatra se pionirskim djelom u području pčelarstva diljem svijeta. Cijenila ga je čak i carica Marija Terezija. Prema uputama jednog slovenskog majstora, propisala je pčelarstvo za cijelo carstvo.

Svjetski dan pčela obilježava se u svibnju iz joŔ jednog razloga, jer se tijekom ovog mjeseca odvija bujni razvoj pčela i prirode.

~ Kako svatko od nas može pomoći pčelama?

  • O očuvanju pčela možemo se pobrinuti i sadnjom medonosnih biljaka na naÅ”im balkonima, prozorskim klupama, vrtovima, poljima ili javnim povrÅ”inama.
  • U naÅ”e vrtove možemo posaditi i medonosna stabla poput lipe, divlje treÅ”nje, lijeske i cvijeća poput američkih jagoda, Å”to je izuzetno ljekovito. Sadnjom ovih biljaka pomažemo pčelama i drugim opraÅ”ivačima, a brinemo se i o svom zdravlju i dobrobiti.
  • Veliki poljoprivrednici mogu zaÅ”tititi pčele, tako da svoje nasade ne zalijevaju pesticidima, posebno ne u doba cvatnje.

Odgojiteljice: Katarina i Alenka