Vrtićne skupine posjetile Muzej soli i Galeriju Paške čipke u Pagu

13.9.2024.

U sklopu projekta „Dite od otoka“ djeca iz vrtićnih skupina Pužići, Ribice, Bubamare, Gaunići i Tići posjetila su Muzej soli i Galeriju Paške čipke u Pagu.

U muzeju soli se nalazi stalna izložba solarstva gdje su se djeca upoznala s tradicionalnim načinom procesa dobivanja soli. Fotografije na zidovima prikazuju nekadašnji život ljudi koji prehranjivali obitelj zahvaljujući soli. Osim fotografija djeca su u muzeju vidjela vagone za prijevoz soli, razne alate, opremu i uređaje koji su se koristili za proizvodnju soli.

U prostoru muzeja održana je i promocija slikovnica Solinarka i Kulik koje su dio bogate zavičajne zbirke. Autorica slikovnica Ljiljana Festini održala je prezentaciju slikovnica „Solinarka i kulik u priči o soli“, „Solinarka i kulik u pradavnom paškom jezeru“, „Solinarka i Kulik u talijanovoj buži“.

Osim soli, naša djeca su se pobliže upoznala i s paškom čipkom.
U gradu Pagu stoljećima se njeguje tradicija izrade čipke na iglu među kojima je najpoznatija paška čipka. Paška čipka je 2009. godine upisana u UNESCO-ov registar nematerijalne kulturne baštine. U Galeriji Paške čipke djeca su imala priliku vidjeti čipke različitih povijesnih razdoblja, različite tekstilne predmete kao dijelove interijera paške kuće, zatim dio odjevnih predmeta koje su kroz povijest koristili stanovnici grada Paga, ali i kreacije najnovijih datuma.

Kako je sve to izgledalo pogledajte u našoj fotogaleriji 😊.